Ondernemersrijk 02

OndernemersRijk verrijkt Den Bosch. Straks heel Brabant?

Aan het ene bureau zit iemand geconcentreerd te werken, in de ruimte ernaast overleggen zes ondernemers over een gezamenlijke opdracht en weer een ruimte verder zitten vijf ondernemers. De ene belt, twee turen naar hetzelfde beeldscherm, twee overleggen. Welkom in hartje ’s-Hertogenbosch, op de Sint Jorisstraat nummer 11, tweede verdieping. Hier wordt gewerkt. Hier wordt samengewerkt. Dit is OndernemersRijk.

Behoefte
OndernemersRijk is een initiatief van ondernemers zelf. Jaap Klink en Lucas Povel bedachten het in 2009. ‘Als zelfstandig ondernemer bespeurde ik bij mezelf en bij anderen de behoefte aan werkruimte, aan samenwerking, aan contacten met andere ondernemers en met mogelijke klanten. Zo kwamen we op het idee om OndernemersRijk op te richten,’ vertelt Jaap Klink. OndernemersRijk is een coöperatie van zo’n tachtig ondernemers uit ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Er is iemand die bedrijfsfilms maakt, iemand die teksten schrijft, er zijn vormgevers en organisatieadviseurs, journalisten en juristen, er is zelfs iemand die quizvragen bedenkt voor tv-programma’s. Samen delen ze huisvesting, delen ze hun kennis en ervaring en realiseren ze gezamenlijke projecten. En eens in de maand is er een borrel, want netwerken is van levensbelang voor zelfstandige ondernemers.

Communicatiedeskundige Claire Hoogendijk is een van hen. ‘Het voordeel van zelfstandige professionals die zich hebben georganiseerd is dat ze elkaar kennen, kunnen samenwerken in projecten en zo tot frisse en nieuwe ideeën komen waar de opdrachtgever van profiteert. Deze innovatieve manier van werken noemen wij het nieuwe ondernemen.’ Jaap Klink vat het samen in een fraaie oneliner: ‘Iedereen kan iets, samen kunnen we alles.’

[youtube=http://youtu.be/yCLmcFulanM]